<<takaisin  

Katan Koirakulma Julkaistu Lauttasaaren Sanomien Katan Koirakulmapalstalla 09.01.2004

Lapsi ja koira

Koiran hankinta perheeseen on ajateltava aina niin, että vanhemmat ovat sen hoidosta päävastuussa. Lasten innostus ei välttämättä säily ja se on otettava jo pentua hankittaessa huomioon. Kerran päivässä ulkoiluttamisen voi kuitenkin lapselta vaatia. Nuoren vuodet 15-19 voivat olla paha ikä, mutta kiinnostus koiraan saattaa myöhemmin palata. Tämä on hyvä jo etukäteen laskea, kun ostetaan koira lapsen ollessa esim. 13-vuotias!

Lasta ei voi pakottaa vastaamaan koiran hoidosta kokonaan, mutta osia voi vaatia: Olisiko helpompi sopia esim. aamun ulkoilutus kuin rankan koulupäivän jälkeen?

Selkeä rytmi helpottaa. Kun ulos lähdetään säännöllisesti eikä ulkoiluttamiselle anneta vaihtoehtoja, se on melkeinpä helpompaa kuin pyynnöstä vieminen silloin tällöin.

Isot koirat vaativat ulkoiluttajalta fyysistä voimaa ja on muistettava, että jos koira on vieraille aggressiivinen, ei lasta voi päästää sen kanssa yksin ulos. Koiran pitää olla lapsivarma. Jotkut sanovat, että lapsen ei pitäisi ylipäätään ulkoiluttaa koiraa yksin. Perussääntönä on kuitenkin, että mitä pienempi ja kiltimpi koira, sitä aikaisemmin lapsi voi alkaa ulkoiluttaa sitä yksin. Neuvo lasta, ettei hän mene lähelle muita koiria oman koiran kanssa kysymättä saako tulla. Neuvo keräämään jätökset ja käyttämään kakkapussia. Aivan pientä pentua, joka ei vielä osaa kulkea hihnassa ja ole tottunut ulkoilemaan, ei pidä laittaa ulos lapsen kanssa: Ei kahta lasta yksin ulos!

Koira on kyllä kiitollinen kaveri lapselle. Mitä enemmän koiran kanssa touhuaa, sitä enemmän siitä on iloa. Kannattaa kokeilla!

Kata, Miina ja Wella